Sådan bliver du kosmetisk sygeplejerske 

At blive kosmetisk sygeplejerske er ikke en beskyttet titel, forstået på den måde, at der ikke findes en officiel uddannelsesvej. 

Lovgivningen om kosmetisk behandling blev vedtaget i 2007. Ud over lovgivningen er der udformet en bekendtgørelse, som uddyber loven og en vejledning, som beskriver, hvordan loven skal tolkes og forstås i praksis.

Hvis du går ind på linket herunder, ser du bl.a. links til gældende lovgivning og til de målepunkter, som embedslægerne tjekker, når de er ude på besøg på de kosmetiske klinikker.

http://stps.dk/da/sundhedsprofessionelle-og-myndigheder/det-risikobaserede-tilsyn/tilsyn-med-sundhedspersoner/kosmetisk-behandling

Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) har ingen offentliggjorte, fastlagte nedskrevne regler, om hvad der helt præcist skal til for at blive kosmetisk sygeplejerske.  Í loven beskrives, at de tager stilling ved hver enkel ansøgning.

For at blive registreret til at udføre kosmetisk behandling med botulinumtoksin og fillers skal du indsende bevis for, at du har gennemført både teoretisk og praktisk træning.

Du skal have et kursusbevis for den teoretiske del. På kursusbeviset skal det fremgå hvilke emner, du har været undervist i på kurset.

Du skal have udført 20 behandlinger med botulinumtoksin og 20 behandlinger med fillers under supervision. (Dette oplyser STPS til mig i mail pr. maj 2019).

Du skal udfærdige en liste over hvem du har behandlet, med hvilket produkt og hvad der er udført. Det skal fremgå hvilken læge, der har superviseret. Lægen skal selv være godkendt til at udføre disse behandlinger, og lægen skal skrive under på, at du har udført behandlingerne.

Når du har beviset for både den teoretisk og den praktiske del, indsender din ansvarlige læge dette materiale til STPS og beder om, at du må blive registreret til at udføre for eksempel filler- og botulinumtoksinbehandlinger på en bestemt adresse. Du bliver altså registreret til at måtte udføre disse behandlinger på en bestemt adresse, og det er ikke muligt at blive registreret til flere adresser.

Sådan bliver du registreret, men hvordan kommer du dertil?

Teoretisk baggrund fås på kurser i Danmark eller i udlandet

Du skal lære noget om anatomien i ansigtet mht. muskler, nerver, nerveendeplader, arterier, vener, fedtdepoter, ligamenter, hud og anatomi i relation til aldringen i ansigtet. Du skal lære noget om kemi, produktviden, injektionsteknik, evidens, sikkerhed, bivirkninger, håndtering af bivirkninger og meget mere.

Derudover er det vigtigt at du har viden om, hvordan en konsultation gennemføres, så forventningerne bliver afstemt, og det er den rette behandling, der bliver valgt. Der skal skrives journal, du skal sikre dig, at lovgivningen overholdes, og du skal kunne give din patient rådgivning, så patienten har det bedste grundlag at træffe sit valg ud fra. Du skal blandt andet også lære at vurdere ansigter, så du kan vurdere, hvad der kan gøres, på hvilken måde og med hvilke midler.

Denne teoretiske baggrund kan du få ved at deltage på kurser enten her i Danmark eller udlandet.

Vi tilbyder kurser, og flere af vores deltagere har brugt beviset fra vore kurser som dokumentation for, at de har gennemført den teoretiske del.

 

20 superviserede behandlinger er dyrt og hvis du ingen ansvarlig læge har, kan du ikke komme i gang

Det bedste er for dig, at du kommer i praktik på en klinik, hvor du kan lære at udføre behandlingerne. Det kræver træning, daglig øvelse og sparring at blive dygtig. Tænk på at du har en patient, som du har ansvaret for.

Hvis du tager et registreringskursus, som enkelte klinikker udbyder, hvor du får noget teori og får mulighed for at lave 20 superviserede behandlinger, kan du efterfølgende blive registreret til at lave behandlinger.

Men....... det er dog under forudsætning af, at du har en ansvarlig læge, som ønsker at registrere dig på en bestemt adresse, hvor lægen er ansvarlig for dig.

Du får således ikke en registrering i hånden efter kurset. Du får dokumentation for, at du har været igennem forløbet, der kræves for at du kan blive registreret. Men du bliver først registreret, når du har en ansvarlig læge, for det er lægen, der indsender dine papirer. Du arbejder som lægens medhjælp, som det hedder i loven.

Men man har som regel ingen læge, og hvordan finder man en læge?

Et registreringskursus med 20 superviserede behandlinger, der som oftest er et dyrt kursus, er derfor ikke tilstrækkelig, og når du ingen ansvarlig læge har, kan du ikke gå i gang med at arbejde som kosmetisk sygeplejerske.

Det du har lært på et registreringskursus glemmer du hurtigt, hvis du ikke allerede dagen efter har sprøjten i hånden. Du risikerer nemt, at den dyrt betalte viden går tabt.

Derfor tilbyder vi ikke 20 superviserede behandlinger, vi synes det er for dyrt, og at du får for lidt ud af det.

Få basisviden og sparring, som åbner døre til en praktikplads som kosmetisk sygeplejerske

Jeg foreslår at du starter med onlinekurserne Botulinumtoksin Ekspertmodellen og Filler Ekspertmodellen.

Hvis du vil gerne vil gøre det helt optimalt og inkludere træning på modeller, skal du vælge "Eksklusiv kursuspakke i fillers og botulinumtoksin."

Med kurset "Eksklusiv kursuspakke i fillers og botulinumtoksin", får du, ud over to kursusdage med teori og træning på modeller, adgang til de to onlinekurser (videoer), som giver dig både teoretisk og praktisk viden.

Det er to dybdegående kurser, som giver dig viden her og nu, og som du desuden kan benytte som et opslagsværk, for ”hvordan var det nu lige det var?.” Videoerne kan du se igen og igen.

På den måde er du sikret, at det du lærer på mit kursus ikke går tabt. Det er viden, som du har med dig fremover.

Desuden får du sparring med mig, idet du får adgang til en lukket Facebook-gruppe, hvor alle mine onlinekursister kan stille spørgsmål. På den måde følger jeg dig, og sammen med de øvrige kursister danner vi et netværk, hvor vi bygger en stærk viden op. Derudover får du god gavn af alle de øvrige spørgsmål fra andre fagprofessionelle i gruppen.

Sparring er enormt vigtig, både når man er ny og når man står selvstændigt i hverdagen.

Jeg har gennem flere år svaret på alle spørgsmål fra alle medlemmer. Det kører forrygende, og er virkelig givende for alle faggrupper. Jeg synes det er sjovt, og du vil få min hjælp ved hånden i det daglige. Det er meget positivt for alle.

Du vil med dette kursus få en stærk viden og dermed have gode kort på hånden til at få et job eller en praktikplads indenfor den kosmetiske branche.

Firmaet Noscomed tilbyder at hjælpe dig med at finde en ansvarlig læge, når du deltager på ”Eksklusiv kursuspakke i fillers og botulinumtoksin”. Noscomed har et stort netværk og gør en meget stor indsats for at finde læger rundt omkring i Danmark.

I næste afsnit kan du læse mit forslag til, hvordan du får foden indenfor i branchen.

Mesterlære med teori, praktik, relationer, netværk, job, løn og ansvarlig læge

Jeg foreslår et uddannelsesforløb, hvor du er i en mesterlæresituation. Ligesom når en murerlærling går ved siden af sin mester og lærer tingene lidt efter lidt. Det tager nemlig år, før du er på et niveau, hvor du er dygtig. I starten har du brug for hjælp ved hver eneste patient. Det allersværeste er som regel at vurdere, hvad der skal laves, og at kunne tilpasse den rette behandling til den rette patient.

Jeg foreslår, at du samler dig basisviden indenfor botulinumtoksin og fillers inden du opsøger en klinik. Du skal have så meget viden, at du kan få foden indenfor på en klinik og komme i en mesterlæresituation / praktik. Det kræver mange ressourcer for en klinik, at lære nyt personale op. Derfor vil du stå stærkere, hvis du kan bevise, at du har basisviden, så skal klinikken ikke lære dig alt fra bunden. Endvidere udviser du en arbejdsomhed og seriøsitet omkring din arbejdsindstilling. Skal en klinik lære dig alt fra bunden kan det afholde dem fra at ansætte dig.

Jeg vil gerne give dig den basisviden der skal til. Læs om mit tilbud i menuen "Kurser."

Efter at du har samlet denne basisviden, foreslår jeg, at du henvender dig til en klinik. Spørg eventuelt klinikken hvad de kan bruge af hjælp. For eksempel kan du tilbyde at gå til hånde på klinikken, hvor du kan lave opslag på de sociale medier, optage videoer, passe receptionen eller hvad du nu er rigtig god til, som de kan have glæde af. Du tilbyder således at arbejde gratis i en praktikperiode - for at få foden indenfor.

Det er vigtigt at du er indforstået med, at denne branche adskiller sig fra andre retninger inden for sygeplejen. Det at der ikke findes en officiel uddannelse, gør ligeledes at du må ofre fritid og undvære løn i en periode, hvis du ønsker at komme inden for feltet.

Det er også vigtigt, at du gør dig bemærket, når du skal søge job eller ”læreplads”. Send ikke blot en mail for at spørge, om du kan komme i praktik. Nej, mød personligt op. Og som det vigtigste, overrask klinikken med, at du allerede kan noget, at du har samlet basisviden. Sørg desuden for, at de ikke glemmer dig som person. Kom med hjemmebagte boller, en buket blomster til receptionen eller andet, der gør, at du stikker ud fra mængden. Der er mange der vil det her, så du skal gøre noget unikt.

Du skal altså både vise faglighed og personlighed, og vise at du ikke kun drømmer om at blive kosmetisk sygeplejerske, men også handler på det.

I den ulønnede praktikperiode, hvor du kan have dit normale arbejde ved siden af, vil du lære klinikken at kende, og de lærer dig at kende. Lidt efter lidt bygger du kendskabet op til klinikken, til behandlingerne og til selve branchen. Vi har selv ansat flere ud fra dette princip, som det var nemt for os at sige ja til. Det var til glæde for begge parter.

På den klinik hvor du er i praktik, vil de tage ansvaret for det du gør. Du vil lidt efter lidt få mulighed for at træne på de patienter, der er på klinikken, uden det koster dig noget, udover den tid du bruger. Du bliver således fagligt klædt på, og selvom du bruger interessetimer, har denne tilgang til feltet økonomiske fordele for dig på længere sigt. Ydermere får du daglig sparring og du får en ballast, som gør dig fagligt dygtig. Formentlig giver det dig også en personlig udvikling.

Når du begynder at have dine egne kunder, kan du begynde at få løn, og så vil klinikken i bedste fald ansætte dig. For de smider ikke guld på gaden, nu kan du jo tjene penge til dem og dig selv. Du har gjort dig selv uundværlig.

Den ansvarlige læge på klinikken vil så søge STFP om, at du kan blive registreret på klinikkens adresse, hvor du arbejder. De 20 superviserede behandlinger betaler du således ikke ekstra for, dem får du på klinikken i det daglige arbejde under lægens supervision.

Du får på den måde skabt dig et netværk, og du har helt automatisk en ansvarlig læge.

Du har fået foden indenfor, du har lært nogle at kende, har skabt relationer, opbygget netværk og du har en ansvarlig læge.

Du er nu kosmetisk sygeplejerske med job, kolleger og ansvarlig læge.

Se mine kurser

Sygeplejestuderende Katrine Astrid Markusen anbefaler

Jeg har haft fornøjelsen at være i praktik hos Else Marie Lissau, i mit 7 semester som sygeplejerskestuderende med interesse for kosmetologi.

Jeg fik et fantastisk indblik i en kosmetisk sygeplejerskes hverdag.
Jeg så ikke blot injektionsteknikker og behandlinger men fik en enorm sparring og faglig dialog.
Alene observering samt sparring med en sygeplejerske, som har mere end 20 års erfaring, er både lærerigt og spændende. Der sker rigtig mange ting, når man observerer en specialist arbejde indenfor sit fag - men Else Marie formår at inddrage dig i behandlingsforløb og samtidigt tilpasse det til dit faglige niveau.
Denne fantastiske evne og Else Maries empatiske væsen, viser sig ikke kun i kraft af tilbagevendende patienter, men også igennem det utal af læger og sygeplejersker, som søger Else Maries sparring.

Else Marie har en uvurderlig viden om både den kosmetiske sygeplejes historie, produktkendskab og teknikker, alt sammen opbygget igennem mange års erfaring, som både forklares og beskrives grundigt, når situationen og patienten tillader det.

Jeg vil til alle tider anbefale enhver, som ønsker at dygtiggøre sig inden for det kosmetiske område at tage et praktikophold ved Else Marie – om end det er med henblik på kendskab til specialet, optimere sin teknik og kompetencer eller at modtage sparring.

 

Image