Lovgivningen om kosmetisk sygeplejerske

At blive kosmetisk sygeplejerske er ikke en beskyttet titel, forstået på den måde, at der ikke findes en officiel uddannelsesvej. 

Lovgivningen om kosmetisk behandling blev vedtaget i 2007. Ud over lovgivningen er der udformet en bekendtgørelse, som uddyber loven og en vejledning, som beskriver, hvordan loven skal tolkes og forstås i praksis.

Hvis du går ind på linket herunder, ser du bl.a. links til gældende lovgivning og til de målepunkter, som embedslægerne tjekker, når de er ude på besøg på de kosmetiske klinikker. Det giver dig viden om, hvilke krav der stilles, når man driver klinik.

https://stps.dk/aktuelle-indsatser/kosmetisk-behandling

Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) har ingen offentliggjorte, fastlagte nedskrevne regler, om hvad der helt præcist skal til for at blive kosmetisk sygeplejerske.  Í loven beskrives, at de tager stilling ved hver enkel ansøgning.

 

Sådan bliver du kosmetisk sygeplejerske

Trin 1.

Du skal have noget teoretisk baggrundsviden. På kursusbeviset skal det fremgå hvilke emner, du har været undervist i på kurset. Her kan du bruge mine online kurser i fillers og i botulinumtoksin.

Trin 2.

Du skal have udført 20 behandlinger med botulinumtoksin og 20 behandlinger med fillers under supervision. (Dette oplyser STPS til mig i mail pr. maj 2019). Disse behandlinger kan du udføre hos min samarbejdspartner.

Du skal udfærdige en liste over hvem du har behandlet, med hvilket produkt og hvad der er udført. Det skal fremgå hvilken læge, der har superviseret. Lægen skal selv være godkendt til at udføre disse behandlinger, og lægen skal skrive under på, at du har udført behandlingerne.

Trin 3.

Din ansvarlige læge i dit kommende job, indsender dokumentationen til STPS og beder om, at du må blive registreret til at udføre for eksempel filler- og botulinumtoksinbehandlinger på en bestemt adresse. Du bliver registreret som lægens medhjælp.

Hvis du får job på en klinik, er det klinikkens læge der bliver din ansvarlige læge. Hvis du starter egen klinik, skal du selv finde en læge, som kan være ansvarlig for dig, en læge som allerede er registreret til at udføre kosmetiske behandlinger.

 

 

Pris for uddannelse til kosmetisk sygeplejerske                       (Trin 1, trin 2 og trin 3).

Image
 
Image
 

Trin 1: Teoretisk baggrund

Du skal lære noget om anatomien i ansigtet mht. muskler, nerver, nerveendeplader, arterier, vener, fedtdepoter, ligamenter, hud og anatomi i relation til aldringen i ansigtet. Du skal lære noget om kemi, produktviden, injektionsteknik, evidens, sikkerhed, bivirkninger, håndtering af bivirkninger og meget mere.

Derudover er det vigtigt at du har viden om, hvordan en konsultation gennemføres, så forventningerne bliver afstemt, og det er den rette behandling, der bliver valgt. Der skal skrives journal, du skal sikre dig, at lovgivningen overholdes, og du skal kunne give din patient rådgivning, så patienten har det bedste grundlag at træffe sit valg ud fra. Du skal blandt andet også lære at vurdere ansigter, så du kan vurdere, hvad der kan gøres, på hvilken måde og med hvilke midler.

Baggundssviden gør dig klar til, at du kan gå i gang med de superviserede behandlinger.

Læs mere her:

Filler Ekspertmodellen, onlinekursus i fillers.

Botulinumtoksin Ekspertmodellen, onlinekursus i botulinumtoksin

Trin 1 ekstra: Eksklusiv opstartspakke

Hvis du vil gerne vil gøre det helt optimalt og inkludere træning på modeller, skal du vælge "Eksklusiv opstartspakke i fillers og botulinumtoksin."

Med kurset "Eksklusiv kursuspakke i fillers og botulinumtoksin", får du, ud over de  to onlinekurser i fillers og botulinumtoksin to kursusdage med teori og træning på modeller.

Læs mere om "Eksklusiv opstartspakke i fillers og botulinumtoksin."

 

Trin 2: Superviserede behandlinger

Møhring Ellipse tilbyder superviserede behandlinger, under supervision af Hudlæge Flemming Andersen, lektor, PhD og klinikchef på Privathospitalet Mølholm.

Du kan få 20 superviserede behandlinger i fillers og 20 i botulinumtoksin, efter du har været igennem onlinekurserne Filler Ekspertmodellen og Botulinumtoksin Ekspertmodellen. 

Det foregår i Tommerup på Fyn, læs mere.

 

Mesterlære som alternativ

Der er mulighed for at du kan komme i praktik og i en mesterlæresituation - i stedet for at få de 20 superviserede behandlinger. Mesterlære, altså ligesom når en murerlærling går ved siden af sin mester og lærer tingene lidt efter lidt. Det tager nemlig år, før du er på et niveau, hvor du er dygtig. I starten har du brug for hjælp ved hver eneste patient. Det allersværeste er som regel at vurdere, hvad der skal laves, og at kunne tilpasse den rette behandling til den rette patient.

Jeg foreslår, at du samler dig basisviden indenfor botulinumtoksin og fillers inden du opsøger en klinik. Du skal have så meget viden, at du kan få foden indenfor på en klinik og komme i en mesterlæresituation / praktik. Det kræver mange ressourcer for en klinik, at lære nyt personale op. Derfor vil du stå stærkere, hvis du kan bevise, at du har basisviden, så skal klinikken ikke lære dig alt fra bunden. Endvidere udviser du en arbejdsomhed og seriøsitet omkring din arbejdsindstilling. Skal en klinik lære dig alt fra bunden kan det afholde dem fra at ansætte dig.

Jeg vil gerne give dig den basisviden der skal til. Læs om mine tilbud i menuen "Kurser."

Efter at du har samlet denne basisviden, foreslår jeg, at du henvender dig til en klinik. Spørg eventuelt klinikken hvad de kan bruge af hjælp. For eksempel kan du tilbyde at gå til hånde på klinikken, hvor du kan lave opslag på de sociale medier, optage videoer, passe receptionen eller hvad du nu er rigtig god til, som de kan have glæde af. Du tilbyder således at arbejde gratis i en praktikperiode - for at få foden indenfor.

Det er vigtigt at du er indforstået med, at denne branche adskiller sig fra andre retninger inden for sygeplejen. Det at der ikke findes en officiel uddannelse, gør ligeledes at du må ofre fritid og undvære løn i en periode, hvis du ønsker at komme inden for feltet.

Det er også vigtigt, at du gør dig bemærket, når du skal søge job eller ”læreplads”. Send ikke blot en mail for at spørge, om du kan komme i praktik. Nej, mød personligt op. Og som det vigtigste, overrask klinikken med, at du allerede kan noget, at du har samlet basisviden. Sørg desuden for, at de ikke glemmer dig som person. Kom med hjemmebagte boller, en buket blomster til receptionen eller andet, der gør, at du stikker ud fra mængden. Der er mange der vil det her, så du skal gøre noget unikt.

Du skal altså både vise faglighed og personlighed, og vise at du ikke kun drømmer om at blive kosmetisk sygeplejerske, men også handler på det.

I den ulønnede praktikperiode, hvor du kan have dit normale arbejde ved siden af, vil du lære klinikken at kende, og de lærer dig at kende. Lidt efter lidt bygger du kendskabet op til klinikken, til behandlingerne og til selve branchen. Vi har selv ansat flere ud fra dette princip, som det var nemt for os at sige ja til. Det var til glæde for begge parter.

På den klinik hvor du er i praktik, vil de tage ansvaret for det du gør. Du vil lidt efter lidt få mulighed for at træne på de patienter, der er på klinikken, uden det koster dig noget, udover den tid du bruger. Du bliver således fagligt klædt på, og selvom du bruger interessetimer, har denne tilgang til feltet økonomiske fordele for dig på længere sigt. Ydermere får du daglig sparring og du får en ballast, som gør dig fagligt dygtig. Formentlig giver det dig også en personlig udvikling.

Når du begynder at have dine egne kunder, kan du begynde at få løn, og så vil klinikken i bedste fald ansætte dig. For de smider ikke guld på gaden, nu kan du jo tjene penge til dem og dig selv. Du har gjort dig selv uundværlig.

Den ansvarlige læge på klinikken vil så søge STFP om, at du kan blive registreret på klinikkens adresse, hvor du arbejder. De 20 superviserede behandlinger betaler du således ikke ekstra for, dem får du på klinikken i det daglige arbejde under lægens supervision.

Du får på den måde skabt dig et netværk, og du har helt automatisk en ansvarlig læge.

Du har fået foden indenfor, du har lært nogle at kende, har skabt relationer, opbygget netværk og du har en ansvarlig læge.

Du er nu kosmetisk sygeplejerske med job, kolleger og ansvarlig læge.

Men det kan være svært at finde den klinik, der vil tage dig ind. Det går lidt lettere, når du har både teori samt de superviserede behandlinger. Du er også mindre afhængig af andre, du er mere dig selv og kan forlade en klinik, hvis ikke det passer dig.

 

Se mine kurser

Sygeplejestuderende Katrine Astrid Markusen anbefaler

Jeg har haft fornøjelsen at være i praktik hos Else Marie Lissau, i mit 7 semester som sygeplejerskestuderende med interesse for kosmetologi.

Jeg fik et fantastisk indblik i en kosmetisk sygeplejerskes hverdag.
Jeg så ikke blot injektionsteknikker og behandlinger men fik en enorm sparring og faglig dialog.
Alene observering samt sparring med en sygeplejerske, som har mere end 20 års erfaring, er både lærerigt og spændende. Der sker rigtig mange ting, når man observerer en specialist arbejde indenfor sit fag - men Else Marie formår at inddrage dig i behandlingsforløb og samtidigt tilpasse det til dit faglige niveau.
Denne fantastiske evne og Else Maries empatiske væsen, viser sig ikke kun i kraft af tilbagevendende patienter, men også igennem det utal af læger og sygeplejersker, som søger Else Maries sparring.

Else Marie har en uvurderlig viden om både den kosmetiske sygeplejes historie, produktkendskab og teknikker, alt sammen opbygget igennem mange års erfaring, som både forklares og beskrives grundigt, når situationen og patienten tillader det.

Jeg vil til alle tider anbefale enhver, som ønsker at dygtiggøre sig inden for det kosmetiske område at tage et praktikophold ved Else Marie – om end det er med henblik på kendskab til specialet, optimere sin teknik og kompetencer eller at modtage sparring.

 

Image